16/06/21

Kas börsid suudavad pensionid välja kanda ?

Teeme lihtsa kandevõime arvutuse: maailma börside pensionifondide koguvara tootlus jagatud pensionäride keskmise arvuga. Kui suur peab olema pensionäride koguvara börsil ja börs ise, selleks et maksta normaalset pensioni?

Kogu maailma aktsiabörside koguväärtus 13. aprilli 2021 seisuga on 95 triljonit $. Maailmas elab 703 miljonit üle 65a inimest. Isegi kui pool aktsiaturust oleks pensionivara, s.o. 48 triljonit, oleks aastane 6% juurdekasv sellest umbes 3 triljonit. Jagame 3 miljonit miljonit / 703 miljonile = 3/703 miljonit on ligikaudu 4267 eurot aastas. Ehk 356 eurot kuus e. väike pensionilisa. Normaalsema pensioni maksmiseks peaksid börsiettevõtete koguvarad pensionifondides olema praegusest kolm ja enam korda suuremad. 

See on esmane arvutus. Ta vastab küsimusele "kas üleüldse" (võiks tulla toime) ?". Lihtsuse mõttes arvutuses võrdne, kuid tegelik jagunemine börsil on vastavalt igaühe panusele. Börsi käekäiku mõjutavad kasv ja kõikumised, krahhid, suurinvestorite poolt väiksemate suhtes harrastatavad mitmesugused ärieetilisusega, ka küsitavad teod, kõrgsagedusliku kauplemise muudatused, uut tüüpi arvutid jne. Fundamentaalnäitajad ja õhk, spekulatsioonid saavad nii mõndagi aega lahus olla.

Niipalju siis viimasel ajal ellu viidavast ideest, "pensionivarad börsile". Ja pensionide sidumisest börsi kasvuga  ja katsega vähendada riigi vastutust inimeste ees.  Riigipension on Rain Lõhmuse sõnul püramiidskeem, uskumatu ebaefektiivsus, või siis "halb diil". 20% sotsiaalmaksu eest eluaeg 38-40% palgast pensionieas.  Nagu põlvkondade solidaarsus läbi riigi, ei ole täit kindlust, et ka börs kõigi pensionite maksmisega üksi sugugi paremini toime tuleks. Kuid üks võimalus ja lahenduse osa ta siiski ilmselt on.

Lahendus on finantsinstrumentides, mille taga oleks tegelikud hüved ja reaalväärtuse suurendamine. Reaalset raha väärindavad asjad.  Rööv-ümberjagamine ei tööta, sellest lähemalt siin postituses.

Hüvede ja reaalväärtuse suurendamiseks on vaja tõelisi majandusreforme, mis mitmekesistaks ka pensioniallikad. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...