12/11/17

Suurparteid püsivad saamasuhetel


Mõtlesin, kuidas tekivad suurparteid. Mis neid koos hoiab? Ja miks nad nii suureks saavad? Kui neil ka pole ühtegi selget kandvat ideed, Kuidas siis see ometi võimalik on? Pole neis pühadust, mis ulatuks üle inimese, ega kõrgemaid seoseid parteis olevate inimeste vahel.

Taolised ühendused võivadki tekkida lihtsalt jaotamise teel. Üks millegagi rahulolematu isik kohtab teist. Neil mõlemal on ühine soov midagi SAADA. Laiutavad käsi, et midagi oleks vaja. Kumbki seda vajalikku ise ei tee, ei kavatsegi teha või ei saa teha. Ei oska ega õpi ka. Kuni ilmub üks kavalpea, kes neile seda "muutust" lubabki. Ning tekib ühendus inimeste vahel, kes vastastikku ei tunnusta mitte üksteist, vaid üksteise rahuldamata soove. Keda tegelikult ei ühenda mitte miski, peale saamisjärjekorra. Edasi võetakse järgmine, kellel on midagi puudu. Värvatakse ta ära. Too hääli, anname sulle selle, mida sa tahad, kõigi teiste arvel. Ja nii koosolek muudkui laienebki.

Kaotajateks jäävad alati organiseerumata üksikisikud, kelle arvel saamade kamp asju endale kahmab. Nii nagu vene ajal kortereid, või autoostulube, niimoodi nüüd ametikohti, turulube jms hüvesid. Toetuslubadusi häälte toojatele, rahaks konverteeritavaid (sotsiaalseid) ametikohti.Jaotatakse omavahel näiteks autoostu järjekord, siis organiseerutakse võimule ja hakatakse näiteks autotehastele kahjulikke seadusi tegema.

Saamasuhted, mille keskel olev partei aga on kõigest MTÜ. (Muide. Kus on kirjas, et osad MTÜd oleksid  tähtsamad kui teised. Või et MTÜd peaksid juhtima riiki. Või et riik kuulub mingitele ühingutele, mitte kodanikele? Või veel hullem, riik on mingi ühistu..) Kui nüüd keegi ütleb, et see on uus nõukogude võim, siis ta eksib. Tegemist on millegi palju hullemaga. Nimelt täiesti ideelage saamahimude liit, jaotusühing. Kuna inimesed ei tea, mis poliitikat nad ajavad, ei saa neilt ka keegi midagi nõuda. Immuunsus kriitikale nagu maast leitud!

Justkui kõigiga kõnelev ja näiliselt igaühele midagi pakkuv muutub amorfseks võimukorporatsiooniks. Mis siis, et ta oli enne ja on ka pärast üks propagandamull. Sealt on midagi saada! See võib kõik tunduda liiga lihtne. Kohusest ja vastutusest suurem on saamislootus. Olulisemad on järelmid. Propagandamullilt loodetakse midagi, mis ta ei ole. Tegemist on näilise peavooluga.

Jaotusvõrgustikult loodetakse hüvede tootmise korraldamist ja hüvesid. Aga - kui nii, siis on selge, miks tekib ebariik, kus mitmed pärisriigi funktsioonid lonkavad või on puudu algusest peale. Ja võimurid ainult enda hüvede nimel liigutavadki. Kes seisab kodaniku ja väärtust loova inimese eest? Kardan, et mitte keegi, daamid ja härrad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...