26/07/21

Rööv-ümberjagamine ei tooda jõukust

Kogu maailmamajanduse reaalvara 2008.a. vääringus oli kokku u 45 triljonit dollarit. Kuskil 75 triljoni $ eest oli emiteeritud väärtpabereid. St, väärtpaberites on ootusi, usku ja õhku, mida nimetatakse ka "psühholoogiliseks väärtuseks", vähemalt 30 trilj. Spekulatsioon. Kui nüüd Lehman'ist alanud kriis ka eemaldas (G.Sorose hinnangul)1 triljoni ja see olnuks õhk, jääb väärtpaberitesse ikkagi järele 29 triljonit õhku. Nii et pärast seda kukkumist on aktsiates langemisruumi küllaga veel. Hinnanumber on täna 2021 kahekordne tollasega võrreldes. St aktsiates on 2021.a. vääringus: 90 triljonit reaalvara, ca 60 triljonit õhku, ca 150 trilj. on aktsiate väärtus kokku.

Vaatame, mis juhtuks kui antikapitalistlikud tarkpead selle ära võtaks. Ehk jagaks kapitali aastase juurdekasvu edaspidi võrdselt. Aastane majanduse juurdekasv 7% on ca 10 triljonit. Jagame siis selle kogu planeedi peale võrdselt ära, seaduslike omanike asemel. Saaksime 10 triljonit / 8 miljardit, ehk igaüks umbes 1250 dollarit. Ja see on kõik. Nagu näete, puhtmatemaatiliselt juba - kuritegu ei tasu ära. Jõhkrast äravõtmisest ja omandikuriteost ei tekiks tuhande dollari eest jõukamat järge mitte kellelegi.  Röövimine tõepoolest ei tööta ega tooda jõukust.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...