17/11/23

Kas väidetav tagakiusamine on ikka usu, või tema puudumise ja ebaküpsuse pärast ?

Ühed autokraadid, timukad, jõhkardid, nende sugulased, sõltlased, jt seotud isikud pannakse ajalehte. Teised eluaegse viisakeelu nimekirja. Kas siis laterdavad nad tervele maailmale, kuidas ikka neid ja eriti nende usku taga kiusatakse? Pööramata vähimatki tähelepanu uhkusele, ususalgamisele ja loomastumisele iseendas. Ja äärmuslusele, sõjajõugu, mitte riigikorrale. Mis elava usu, rahu, tasakaalu, puhtuse, vagaduse ja alandlikkuse vastand on. Tahab ju üks õige usklik vaid rahus palvetada. Kirikus, mošees või pühakojas ei toimu mitte midagi sellest rohkemat. Ega ka vähemat. Palve on võimas. Kõik arvatav halb, sh intriigitsemine, võimu haaramine või sõdimine ei tule usust ega kirikust. Vaid inimloomusest. Usu ettekäädel, tegeliku ja tõsise usu puudumisest.

Kas ka nii võivad tekkida vandenõuteooriad, et kujutatakse ette tagakiusamist, pasundades, et "usk on rünnaku all, meie kaitseme usku". Ise vaimselt savijalgadel, pooleldi soos või puu otsast alla tulemata, kael ei kanna. Aga muudkui roniks ratsamonumendi otsa, nimetaks enda kui riigitegelase järgi tänava. Ja siis poetaks krokodillipisara, "mind kiusatakse taga usu pärast, vandenõu!" Üldse mitte usk! Vaid langenud inimloomus, paljas tühi uhkus on siin toimimas. Et valitsejatoolidele ei satuks hingeliselt ja vaimselt täielikud alaealised, vaid vähegi väärilisemad, kogenenumad, kelle seast on inimkonnal praeguses seisundis valida? Ja mis kogemus noortel kandidaatidel olla saab peale allakäigu oma? See käib ka meie 20 aasta noorpoliitikute kohta! Kes pole oma elus ühtegi toimivat riiki ega korralikku äri seestpoolt näinudki. Ja kelle õpetajad samuti. Aga kukuks teisi õpetama ja käsutama. Omamata halli aimugi juhtimisest. Või veel vähem hingelist ettevalmistust. Kas meie endi seas pole selliseid piisavalt? Mida teha, et iseenda alaealisusest aru saada? Tunnistada, märgata, proovida ületada...läbi kukkuda...tulla palve juurde tagasi...ja lõpuks nii ehk puhtamaks saada, et jagu saada?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...