26/11/17

Miks tööjõumakse üle ei vaadata?

Tööjõumaksud on praegu kuni 69%-73% netopalgale lisaks. Kas keegi tööjõumaksude kehtestajatest on kunagi üldse tundnud huvi, kas väikeettevõtetel nendega on välja tulla võimalik? Miks te põhimõttelisest tööjõumaksureformist ei räägi?

Mugav on etendada arutelu, viljeledes suhtelisusi "meie hea eelmine ja nende paha uus" jt. Just Reformierakonna ajal jäeti vastamata väikeettevõtjate avalikele pöördumistele, kes soovivad ausalt makse maksta. Ja küsisid, kuidas see võimalik oleks. Miks tegelikke diskussioone ja muudatusi sel alal üldse väldite? Kui te ka tegelikult tahaksite töötegemise kasulikuks teha, mitte sunniks, oleksite seda ammu teinud.

Miks juhtuvad maksuskandaalid, maksuparadiiside kasutamine? Miks on suur noorte tööpuudus ja emigratsioon? Miks aus maksumaksja on konkurentsis halvemas olukorras? Miks surutakse peale pettust? Põhjuseks pole ahnus, vaid ka lihtlabaselt ülejõukäivad tööjõumaksud. Miks liberaalid selle vastu ei ole?

Üheks varjatud põhjuseks on arvatud Euroopa vanade suurmonopolide konkurentsi tõrjumine. Sihilikult teisi halli tsooni, varimajandusse ja maksupetturlusse tõugates. Ja kui siia liita bürokraatiaga kinni tõmmatud kapitaliturg, säilib monopol ja kõigil teistel ei lastagi kasvada neist suuremateks.

Erinevalt ameerika suurfirmadest, kes on end tegelikult uuendanud, peetakse ELis kõigi teiste taandarengu arvel neid kes ei ole 1950ndatest muuta kavatsenudki. Vaid investeerinud uuenduste asemel seadustesse, mis nende äri kaitseksid. Sealt siis ka uutele liitujatele, eriti väiksematele vendadele pealesunnitud normid. Mis kõiki teisi, eriti väikeettevõtlust sihilikult välja suretavad. Maksumuusika tegelikud tellijad läänest ei soovi siin konkurentsi. Kes aga piirduvad võõrvõimude mugavusvahendamisega, ei vääri tagasivalimist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...