30/04/20

Riigi ja töötaja tulujaotus tuleb üle vaadata

Läti Hendriku aegne tulujaotus

20% süsteem (kümnis mõisale ja kümnis kirikule)
80% isik

Siis polnud pensionit ja ravikindlustust.
Nüüd on. Võtame selle arvesse.

---
Praegune tulujaotus

igalt netopalga eurole lisaks 0,70 maksud, 1.70 kogutulu
e.
59 % isik / 41% riik

Selle asemel
võiks olla

----
Tulujaotus igale netopalga eurole (1.00) lisaks 0,49 maksud, 1.49 kogutulu

67% isik / 33% riik 
25% sotsiaalmaks
8% tulumaks 

Sotsiaalmaksuga 25% tuleks minimaalne ravi ja pension ning eriti rasked juhtumid. Sinna juurde vabatahtlikud kindlustused. Elanike arv väheneb ja vananeb.  8% sotsiaalmaksu kokkuhoid on võimalik, arvestades valmisehitatud haiglahoonete kulu lõppemist individuaalse dieediga ja parema tervisega kokkuhoiu tõttu. Tervisekäitumine paraneb ka pandeemiatega ja teadlikkuse kasvuga.
Teooria järgi  peaks olema kas ettehooldusriik, kus on kõrge maks ja madal omaosalus (Valgevenes nt lasteaiakohad on tasuta, Prantsusmaal hambaravi on ravikindlustuse sees). Või madal tööjõumaks aga kõrge omaosalus (USA). Praegu on meil kahe süsteemi kõige äärmuslikum variant: kõrge maks ja kõrge omaosalus koos. Aga tuleks teha valik.

Praegune riigi ja töötaja tulujaotus Eestis on sügavalt töötajat ja ettevõtteid kahjustav. Igale netopalga eurole lisanduvad kõik riigimaksud kokku üle 70 sendi (>70%). Ehk 58% töötaja ja 42% riik kogusummast. See tulujaotus sobib sotsialistlikku riiki, mis kannab inimese eest palju kohustusi. Eestis on aga ülisuur omaosalus. Riigiettevõtted laiutavad majanduses ja selle kodanikud saavad sotsialistlikult vaeseks riigistatud. Ehk kapitalismi ja sotsialismi halvad küljed koos.

ENSV kandis 25% eelarvest sotsiaalkulutusi, EV ainult 13. Vähehooliva ja suure omavastutusega riigi puhul on õiglasem, et töötaja saaks puhtalt kätte 65-70% ja riik 30-35% (ravikindlustus ja minimaalne riigipension). See tulujaotus ja kohustuste jaotus tuleb üle vaadata. Selle madala sotsiaalkulutuste määra sees on tööinimestele pikad ravijärjekorrad ja samal ajal veel eripensionid.

Pillessaare jt maksumaksjatega ei saa nii käituda, et makstud maks ei ole justkui mingi argument. Ükski ateistlik riik ei ole väärt niipalju kui üks kirikukogudus, kus Jumala ees olgu kõik võrdsed panusest olenemata. Praegune tulujaotus on ülepaisutatud riigi ja hoolekanderiigi oma aga vastu saadav teenus kiratseb. Tahad ravi, maksa eraarstile topelt. Inimesed hääletavad jalgadega töötava inimese vaenulike sotsialistlike maksurežiimide alt minema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...