13/07/21

Skriptid ärisektoris ei asenda platvorme

Python on üldotstarbeline interpretaatorkeel. Madala (raualähedase) ja keskmise taseme tööriist.
Sellega õpitakse programmeerima. Mõni entusiast paneb nt Arduino, Raspberry, vmt pisiarvuti nt oma garaaži, kasvuhoonet või koera valvama. Akadeemilises lustis tegelased ei väsi (nende arvates kõigeks sobiva) Pythoniga ka andmebaasidega tegelemast. 

Pisut teistsugune on aga asi asutustes ja ettevõtetes.

Skripte koostatakse väsimatult niikaua kuni nende autor ära läheb või lahti lastakse. Kas aga üks suurettevõte ja tema põhikompetents peab kujutama endast mahajäetud skriptide surnuaeda? Skriptidega asjaajamine jätab oskaja lahkumisel ettevõtte äri täielikku hätta.

Millele siis personalitöötajate (kes on kuskilt kuulnud sõna "skript") väga lahke ja "asjatundliku" abiga otsitakse muudkui uusi koostajaid ja automatiseerijaid.  

Kõik vähegi väärt IT mehed peavad eelkõige oskama ju "skripte"! Andke ressurssi juurde! Sealjuures, peavooluinimene ei saa sellest üldse arugi, mis vahend see Python on, milleks hea. Andke skripte!
 
Adminid mõtlevad selle all hoopis shelli/Powershelli jt süsteemi skripte. Ja nii muudkui üks  möödarääkimine "Jah ma oskan skripte" töölevõtmine käib. 

Paljud suurte ettevõtete spetsid tegelevad tööl äriprotsesside pisiautomatiseerimisega mänguasjade abil. Kui on olemas võlusõnad "skript" ja "pilv", mida loeb enam arusaamatu või ühekordne, mõttetult automatiseeritud äriprotsess, tegemata või puudulik analüüs? Või lollakalt tehtud programm selle tõttu et töövahend ja platvorm oli funktsionaalselt ebaõigel tasemel ja laiendamine vajab ressursse, ettevõttes kes ei peaks üldse programmeerima?:-) Ikka skript näitab ju oskusi, eksole! Andke skripte!

Kuna Pythoniga tegeldakse väga laialt, viiakse selle programme suurematele serveritele ja virtuaalmasinatele. Vastu tulles oma  äriklientidele üritavad ka hiiud (Google, Microsoft, Amazonid) oma pilvede müügiks pakkuda väikeste asjade pilve viimise eesmärgil ka Pythonile abivahendeid ja turvatud keskkondi. Ja ka teisi lisaväärtusi, et ikka pilve tuldaks, kus jätta mulje skaleeruvusest ja turbest. 

Targemad firmad räägivad tarkvara kvaliteedist. Teistes on moesõna oskuste asemel - skriptid.
Üks hägus surnuaia kujundustrend algajatele, vähikäigu ja korporatiivjobutamise materjal. 
Aga ettevaatust - lollidemaa! Sinu piiratusest skriptide oskusega võib saada töölevõtmise kriteerium, ja  teadmisest vahendi kohta takistus.

Selle asemel, et kasutada mänguasju, olin nagu mingi mees nurga tagant, kes võttis kohe spetsiaalsed vahendid välja. Kus on andmebaasimootor, spetsiifilised omadused (transaktsiooni terviklikkuse jälgimine, tagasipööramine, turve jt). Skriptidest kuulnud mees vaatas kohmetunult.  Et nii põhjalik!
Las vaatas, tore on:)! Las jäi mulje, et ei tulnud nalja tegema. Finantsdirektor oli targem ja hoidus sekkumast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...