05/10/22

Kokkuvõte dünaamilise ainustiimuli teooria tutvustuseks

Inflatsiooni ohjeldamine tähendab rahamassi vähendamist. Selleks, et korjata raha turult ära, kasutatakse praegu peamiselt üldist baasintressi tõstmisi ja eelarvekärpeid. Vähendades turul rahamassi, jääb alles mõnevõrra suurema väärtusega rahaühik.

Need meetmed vähendavad rahamassi puhtmehaaniliselt. Aga need meetmed ei loo hüvesid. Ega ka rahale väärtust juurde. Selleks, et hoida käigus heaolu, hüvede tootmist ja tarbimist ning raha väärindamist, mis tagab rahale väärtuse, on majanduses vajalik hoida stiimulit. Mis soosiks hüvede tootmist ja nende vabatahtlikku vahetust. Teine eeldus on usaldusväärne raha. Ehk raha koguhulk, mis vastab ligikaudu kaupade ja teenuste koguhulgale. Ja mitte oluliselt rohkem. Sellest tuleneb vältimatult majanduse rahalise kogusuuruse õige ligilähedase hindamise vajadus.

Dünaamilise ainustiimuli teooria põhiväide on: usaldusväärse raha eeldusel ainuüksi muutuva suurusega stiimulist piisabki inflatsiooni kontrolli all hoidmiseks.Kogu lahendus kõigile majanduskriisidele on: kasulik tegevus ja selle käigushoidmine stiimuli ehk huvi abil. Lahendusena on vaja pidevalt pärismajandust toimimas hoida, juurde luua ja mitmekesistada. Ehk kasulikke tegevusi teha ja neid juurde tekitada. Pea kogu küsimus näib taanduvatki stiimulile ja selle täpsusele.

Kasuliku tegevuse mõistega on hõlmatud nii hüvede pakkumine ja kogunõudluse hoidmine. Samuti raha väärtuse hoidmine ja väärindamine seeläbi. See toob kaasa püsivalt madala inflatsiooni. Kaudselt,  ka automaatse kohanemise uute kogunõudluse ja pakkumise tasakaaluseisunditega. Samuti iseorganiseeruva ühiskonna majanduse automaatsed struktuurimuutused.     

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...