04/10/22

Miks on vaja dünaamilise ainustiimuli teooriat? Mis praeguses raha regulatsioonis on valesti?

Paneme tähele, mis toimub: rahatrükile järgneb jälle intressitõus, sõda ja kärped, kui inflatsiooni vähendamise abinõud. Need tabavad kohe reaalmajandust. Me karistame pirukamüüjat ja bensiiniostjat, keskpanga poolt intressitõusuga üleüldise inflatsiooni reguleerimiseks. Ja kui kärbetesse kinni jooksmisest on vähe, pommitame raha vähemaks. 

Aga kärped üksi looduses ja majanduses kasvu ei tooda.Nad vähendavad hüvede tootmist ja tarbimist ning ei maksa võlgu.  See, et sa vähendad inflatsiooni, ehk raha hulka, ei stimuleeri ju hüvede tootmist.

Järelikult on vaja õige suurusega stiimulit igal ajahetkel. Praegune olukord on kroonilise stiimuli puudus ja üleküllus. Ehk ebatäpsed ja valed stiimulid. Ning stiimuli väär teisenemine väära kärpepoliitika dekaadide tulemusel toimunud väärstruktuuri järgi mittetegelikuks stiimuliks. 

"Wall Street jõi ennast täis, ja kogu maailm sattus pohmelusse", nagu ütles kujundlikult G.W. Bush. Intresside tõstmine vähendab raha hulka mehaaniliselt. Korjates raha turult ära. Kuid bumerangina hävitab seesama intresside tõus hüvede tootmist ja raha väärindamist. Tehniliselt vähendatakse inflatsiooni ka sõjapidamisega. Piltlikult öeldes, osa raha auku mattes. 

Aga sõda tapab ilmaasjata ka inimesi, nii nagu intressitõus tapab reaalmajanduses hüvede tootmist. Eelarvekärped löövad kõige kaitsetumaid. Seega, sõda, intressitõus ja eelarvekärped on ebaeetilised ja ebainimlikud. Mis on siis suurem inflatsiooni põhjus, kas rahatrükk, eelarve, või reaalmajandus, kuhu raha ei jõua? Vaja on hoopis  moodsamat, täpsemat ja andmepõhist lähenemist. Ja Sipsik pakubki selle. Ehk dünaamilise ainustiimuli teooria. 

Lahendus majanduskriisidele on ainult üks: kasulik tegevus ja selle käigushoidmine stiimuli ehk huvi abil. Kasuliku tegevusega on hõlmatud kõik vajalik: hüvede pakkumine, kogunõudlus, iseorganiseeruva ühiskonna majanduse struktuurimuutused. Samuti kohanemine uute kogunõudluse ja pakkumise tasakaaluseisunditega. Aga lahendusena on vaja hoopis pärismajandust hoida ja mitmekesistada. Ehk juurde luua. Kogu küsimus taandub stiimulile.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...