10/10/18

Näide parteisekretärlikust dogmaatilisest mõtlemisest majanduses

Aivar Kallam: "Käibemaks on reeglina inflatsiooni suurendav. Siit võib tekkida buum, millele paratamatult järgneb kriis. Tulemuseks on massiline tööpuudus ning sotsiaalse ebavõrdsuse suurenemine."

Kuidas ikkagi käibemaks ühes Pariisi linnaosa suuruses riigis saab suurendada inflatsiooni? Kui riik on nii pisike, et tema olemasolu ei mõjuta rohkemat kui murdosa kogu eurode pakkumisest?

Praegune tõus ja ka tulevane langus on ülemaailmne. Mitte vähimalgi määral sõltuv eesti valikutest või aruteludest. Eesti on liiga väike, et inflatsiooni, buumi või kriisi kujundada.

Ka majandusseadused pole dogmad. Nende osaline kehtivus ilmneb alles küllalt suurtes süsteemides. Ja väga erinevalt aluselt (monetarism, neoklassikud, keinsism jt). Jutt "ühest majandusteoreetiliselt õigest" toimimisest asendub siis äratundmisega, kust poolt suur tuul puhub. Kas iga puu taga on üldse olemas mingeid väga imelisi poliitikaid, mis midagi tegelikult mõjutaksid?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...