24/10/18

Vabakäiguriik

Kui 19.10.18 Ärilehe väitel 59 postkontorit suletavat, siis päev hiljem selgub, et 100 uut postiautomaati avatakse. (Ärileht 20.10.18). Kliendile lähemal küll ja uusi kliente võib lisanduda ka. Aga kui võrgustik laieneb ~40 punkti võrra, kuidas suurenenud võrgustiku visiitide arv ja nende kulukus kasvab ? Ühe moodsa logistikasüsteemi laiendamine võib olla palju kulukam kui saadav kokkuhoid postitädide ja postkontorite koondamisest. Umbes nagu Eesti Raudtee kulusid ei vähenda eriti valvepostide tädide lahtilaskmine. Kuna uute loodavate süsteemide kulud on palju suuremad, kui nende aastapalkade summa eales oleks. Ma ei ütle sellega, et moderniseerida ei tohi. Aga õige ülevaate saamiseks tuleb asju nimetada õigete nimedega: moderniseerimine on kulu. Mitte alati kulutõhususe üritus.

Postkontori asendamine pakiautomaadi SMSiga on ikka täiuslik vabakäiguriik. Kes tahab, see käib. Kodanikul ei saa olla kohustust omada oma raha eest SMSi vastuvõtjat, veel vähem selle piiksumise peale kuhugi ilmuda. Sest kust ma tean usaldada, et kohtu- või sõjaväekutse - äkki on spämm SMS ja küberrünne? Ja nagu Mõtlev Inimene lisas, pole inimesel mingit kohustust pakke saada või saata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...