20/08/20

Head taasiseseismist

Kui ühes inimeses (olgu ta Mailis Reps või keegi teine) ei ole "ministri materjali", siis ei ole. Mis on selles halba? Miks üks tubli inimene ei või olla meil näiteks koduperenaine, õpetaja, kassiir, karjak, postiljon jne. Miks meil arvatakse, et see on midagi vähemväärtuslikku? Või et "üle 45-50ne" on "liiga vana" ja enamus tõstab arvamusfestivalil küsimuse peale, "kas te tahaks töötada kollektiivis, kus enamus on üle 30", käe püsti: ei tahaks! Aga on ju 90ni terve mõistuse juures olijaid ja töödki jõudumööda tehes veel piltlikult öeldes teine elu ees. Ja inimesed tahaksid ikka olla kasulikud ning mitte maha kantud.

Eestis valitseb sügavalt väär mõtlemine: et saada vähegi palka, pean ma olema "ülemus". Ja et olla "ülemus" Eestis, pean ma teisi küünte, hammaste ja küünarnukkidega kõrvale lükkama, eksole? Sest kuna juba vanaema oli komparteis ja sai 12 rubla rohkem palka kui õpetaja. Mõtlesin, et komparteid enam pole, lähen Keskerakonda. Ja Savisaar edutaski karjääris, eksole, elu kohe edenes?

Kes on siin maal kujundanud väärad ootused? Ja kes tegeleb nende sihipärase kujundamisega? Ja mitte nende väärkommete pesuga, vaid tsentraliseerimisega? Loopides alusetult väikerahva inimesi (inimkapitali), mis niigi vaevu riigi ülesannetega hakkama saab.

See osa ühiskonnast, kes tekitab ja kannab vääraid ootusi, on süüdi. Nüüd kõik lõikavad külvatut tuima näoga ja keegi ei ütle et tegeldakse lollusega või lõigatkse lollide külvatut. Ja tööjõu hind on meil vale. Ta on alla hinnatud ning riigi/töötaja tulujaotus on sotsialistliku riigi oma. Aga vastuand riigilt on meil väiksem kui Valgevenes ja omaosalus liiga suur. Vaatamata kõrgematele palkadele. Head taasiseseisvust, seda tõelist. Sest iseseisvust läheb inimesel siinses riigilaadses ikka väga vaja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Onu Remuse loomade koostöö

Rebaseonu, jänkuonu ja opossomionu hakkasid koos aidakatust parandama. Aga mitte nii, nagu praegused poliitikud,  et tulen hommikul tööle ee...