29/08/20

Valgevenel on õigus oma iseseisvale teele

Valgevene oli peale II maailmasõda maa palgeilt pühitud, nagu ütleb kujundlikult nende juht Lukašenka. Inimesed otsisid soos toitu ja peavarju mitu kuud metsas. Majad ja tööstused alles ehitati nõukogude ajal nullist üles. Nüüd moderniseeriti laenudega Venest ja Hiinast, eksporditakse täna üle 70 riiki. Kas nüüd peaks võimud ütlema soovijatele platsil, et tulge võtke kohvi ja pirukaid! Ja kuna tänu teile tuli välja, et me võltsisime valimisi, siis jagame trooni kah ära? Et minge koju, riietuge ümber ja hakake esmaspäeva hommikust ise presiidiumi esimehe asetäitjaks. Ja kui nõudlejate soove ei täida, lasku võimud pealinn segi peksta ?

Iga riik maailmas kaitseb ennast rahutuste korral kehtiva võimu kukutamiseks. See pole Valgevene eripära. Kui keegi prooviks nt Washingtonis või Pariisis riigipöördeks märulit korraldada, kas kummikuulid jäetakse laskmata? Ei, päriskuulidega lastaks! Ja lastaks nii, et pilpad lendaks ja tükid taga. Kas välismaalt rahastatavad rahulolematud üldse teavad, et neid võidakse kasutada ära selleks, et hiljem saagiahned rootslased ja kohalikud laarid saaksid seal vabaduse sildi varjus oma šokiteraapiatega tööstuse laiali tassida, (deindustrialiseerida)? Laenuintressidega tootmise võimatuks teha, osal rahvast kerjusteks muutuda ja välismaale ajada?  

Valgevene rahval on õigus oma varadele. Seal on kindlasti vene mõju, aga see pole peamine. Ei toimeta seal ametlikult ju mitte venelased ega lääne südamaad. Vaid palju saagiahnemad, raevukamad, segaduses ja - kerjustele omaselt - ideoloogiate ja soovmõtlemisega hullutatud ja ideoloogiatest läbi imbunud käsilaste eelsalgad. Kelle niiditõmbajad piiride taga mõttes ilmselt juba jagavad võõrast vara. 

Mida Valgevene majandus, ehkki sotsialistlik ja suhteliselt ebafektiivne, ometi mitmekesine ja toimiv - on loonud. Seda nüüd tahetaksegi jagada ilma külvamata võõrast lõigates. Kas siin on tegemist ikka vabadusvõitlusega või riigi funktsiooniga - kaitsta elanikke röövlite vastu?

Ma ei võta siinjuures poliitilist seisukohta, kommunistid vs lääs vms. Valgevene on sotsialistlik režiim koos kõige sellest tulenevaga. Suur riigi osalus, huvi vähesus omanikega võrreldes, madalad palgad jpm reaalseid majandusprobleeme.  Valgevene on elav näide asumisest maksudega teises klassikalises kvadrandis: kõrge maks ja madal omaosalus. Seal tööline saab madalate palkade juures riigilt tasuta arstiabi ja koolihariduse kõrgete maksude eest. Aga meil?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Muutushüvitis, kuidas muutusi väärikalt korraldada?

On teada, et avalikkus on väga lahkumishüvitiste vastu. Aga vaatame natuke kaugemale. Mul tuli üleeile mõte, kuidas aidata riiki tegelikult ...